Verhuizen met kinderen of huisdieren: zo pak je dat aan
Gepubliceerd op 08/05/2019 in Gouden tips van…
Verhuis je binnenkort met je hebben en houden naar een ander huis of appartement? Dan ben je wellicht al druk bezig met de organisatie van het hele gebeuren. En als er kinderen of huisdieren zoals een kat of hond in het spel zijn, moet je daar eens zoveel aandacht voor hebben. Wij geven je een reeks goede tips mee, zodat alles vlot zal verlopen.
Misschien had je er nog niet eens bij stilgestaan. Maar voor zowel je bengels als de trouwe viervoeters zal de verandering van omgeving serieus wennen zijn. Denk daar dus vooraf al goed aan, naast zaken als de administratieve rompslomp en alle kosten die bij een verhuis komen kijken.
Verhuizen met kinderen
De weken voor de grote dag loopt iedereen in huis vast en zeker al wat te stressen. Je kleine rakkers weten daarbij niet precies wat er gaande is, maar voelen wellicht wel dat er iets staat te gebeuren. Hoe ze precies op de situatie reageren, hangt van verschillende zaken af: in de eerste plaats hun karakter, naar waar je verhuist én waarom. Maar niet onbelangrijk ook: hoe je de zaak precies aanpakt.
Zeven concrete tips, die de verhuis leuker maakt voor je kinderen:
- Praat er om te beginnen met hen over. Je kids zitten wellicht met heel wat vragen. Door hen alles uit te leggen stel je de kleintjes gerust. Nog een goed idee daarbij: focus op de positieve zaken van een verhuis. Ze krijgen misschien een nieuwe tuin om in te spelen en kunnen hun kamer zelf versieren of inrichten. En in de nieuwe wijk vinden ze wellicht nieuwe speelkameraadjes.
- Betrek ze ook voldoende bij de verhuis zelf. Laat ze bijvoorbeeld zelf het speelgoed en andere spullen in hun kamer inpakken. Maak een takenlijst, waarbij ook zij aan de slag kunnen.
- Zorg er vooral ook voor dat je zelf goed georganiseerd bent. En hou vooral het hoofd koel, als zij erbij zijn. Kinderen voelen het wanneer je gestresseerd bent. Maak de hele verhuis voor jou zo aangenaam mogelijk: dan zal dat ook het geval zijn voor hen.
- Heb je peuters in huis? Blijf dan sowieso de dagelijkse rituelen goed naleven. Zelfs tijdens de week van de verhuis moeten je kinderen bijvoorbeeld dus op het normale uur in bed, volgens dezelfde stappen. En vergeet vooral niet om vanaf de eerste nacht in het nieuwe huis enkele vertrouwde elementen in de kamer te zetten. Hun favoriete knuffelbeest, nachtlampje of dekbed zal voor geruststelling zorgen.
- Om hen door de verhuis te loodsen, bestaan er trouwens ook verschillende boeken op kindermaat. Via personages die hetzelfde meemaken, hebben ze een beter zicht op wat er staat te gebeuren.
- Als je kinderen zich al wat beter bewust zijn van de verhuis, kan je ze ook altijd eens meenemen voor een wandeling in de toekomstige buurt. Loop door de straten en bezoek alvast eens jullie nieuwe huis of appartement. Hetzelfde kan je trouwens ook doen met de eventuele nieuwe school.
- Geef ten slotte je kinderen op de dag van de verhuis zelf ook een paar taken. Ze kunnen bijvoorbeeld de lichtere zaken dragen. Of hun spulletjes zelf uitpakken in de nieuwe woning. Als ze daarentegen nog te klein zijn, kan je ze beter bij een babysit afzetten.
Verhuizen met huisdieren
Katten en honden zijn over het algemeen erg gehecht aan hun territorium. Een verhuis kan dus een flinke impact hebben op hen. Zelfs in de aanloop worden ze wellicht onrustig, wanneer er alvast meubels worden verplaatst of dozen in de weg staan. En ook bij huisdieren geldt trouwens dat ze je stressgevoelens overnemen. En begrijpen dat er iets op til is.
Met deze drie tips stel je je kat of hond gerust tijdens de verhuisperiode:
- Respecteer om te beginnen hun dagelijkse gewoonten. Geef bijvoorbeeld op de juiste tijdstippen hun maaltijd. Of ga even lang met je hond lopen als altijd. Zelfs tijdens de verhuisweek zelf.
- Bereid je kat of hond ruim op voorhand aan de verhuis zelf. Zet de kooi al in de woonkamer. En leg er ook voorwerpen bij, met een voor hen vertrouwde geur. Op die manier is je huisdier er al aan gewend. Heb je een kat in huis? Vergeet dan niet om op de verhuisdag zelf meteen een kattenbak in de nieuwe woning te plaatsen.
- Laat als het even kan je kat of hond even bij familie of vrienden resideren, tijdens de verhuisdag zelf. Zo geraken ze niet gestresseerd van alle vreemde personen in huis. Of de bewegende meubels en dozen. En vind je geen petsitter voor tijdens de verhuisdag? Zet dan je kat of hond in een aparte kamer met eten, drinken en de nodige speeltjes. Zo blijft ie de hele dag kalm.
Je ziet het: bij een verhuis komt heel wat kijken! En naast alle praktische zaken en de administratieve zaken, moet je natuurlijk ook aan je internet en telefoon in huis denken. Iets waar we je graag mee helpen.
Erik
Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.