Wat kost een gemiddelde verhuizing?

Gepubliceerd op 18/05/2022 in Gouden tips van…

Heb je het huis of appartement van je dromen op de kop getikt? Proficiat! Dan ben je vast al volop alles in gereedheid aan het brengen om er zo snel mogelijk in te trekken. Of je nu zelf de handen uit de mouwen steekt of een verhuisfirma inschakelt: wat kost een gemiddelde verhuizing eigenlijk?

Wat kost een gemiddelde verhuizing?

Om alles supersimpel te maken, zetten we hieronder beide mogelijkheden naast elkaar. Want de kost van een gemiddelde verhuizing variëert meer dan je zou denken.

Zelf verhuizen

Ben je fysiek in topvorm en dus perfect in staat om de hele dag zware voorwerpen te verplaatsen? En vooral: ben je zelf goed in zaken plannen én onverwachte zaken opvangen? Dan is dit zonder twijfel de goedkoopste manier om te verhuizen

Regel een paar vrijwilligers onder je familie en vrienden en ga zelf aan de slag. Zorg ook voor het nodige materiaal, dat je eventueel bij anderen kan lenen. Toch moet je ook met deze kost voor een gemiddelde verhuizing rekening houden:

  • Om te beginnen zijn er de verhuisdozen. Wellicht had je dit zelf al in gedachten. En terecht, want je moet geruime tijd op voorhand beginnen met het inpakken van alles in je oude stulpje. In de eerste plaats is het handig om regelmatig rond te kijken naar gratis dozen. In heel wat supermarkten kan je gratis dozen meenemen. Maar zelf verhuisdozen kopen is natuurlijk ook een optie. Houd daarbij rekening met een prijs tussen één en tien euro per verhuisdoos.
  • Daarnaast heb je ook flink wat verpakkingsmateriaal voor je spullen nodig. In plaats van daarvoor een winkel binnen te stappen of te gaan voor plastic varianten, is er een goedkopere én ietwat milieuvriendelijkere oplossing. Houd oud papier bij en hergebruik het om breekbare spullen mee te beschermen. Van kranten tot reclamefolders uit de brievenbus: je verzamelt al snel een hele hoop!
  • Van zodra alles ingepakt is en klaarstaat voor de grote dag, heb je natuurlijk nog een verhuiswagen nodig. Ook hier hangt het er natuurlijk van af hoeveel er te verhuizen valt. Als je geen gigantische hoop spullen hebt, is een grote auto of aanhangwagen voldoende. En misschien is het mogelijk om een bestelwagen voor je verhuis te regelen bij een kennis. Maar anders blijft huren natuurlijk ook een oplossing. Dat doe je al vanaf 60 euro, afhankelijk van het aantal uren en de grootte van het voertuig.
  • Moeten er grote spullen naar beneden worden gehaald? Een bed op de eerste verdieping van je huis, of een zetel vanop de vijfde verdieping van je appartement? Dan heb je al snel een verhuislift nodig. Onze tip: vergelijk verschillende verhuurfirma’s in je buurt. Normaal gezien moet dit je tussen de 100 en 150 euro per dag kosten.
  • Houd er bovendien rekening mee dat je een parkeerplaats voor zowel je oude als nieuwe woonst moet reserveren, voor de verhuislift én de wagen. Check ruim op voorhand bij je stad of gemeente hoe je een parkeerverbod kan aanvragen en wat het kost. In sommige gevallen tot wel 80 euro per dag.

Werken met een verhuisfirma

Deze optie bespaart je een hoop stress. Maar alleen als je het juiste verhuisbedrijf kiest, natuurlijk. Hoe maak je de vergelijking en weet je zeker dat je de juiste firma inschakelt? Wel, met deze vier tips:

  • Houd in het achterhoofd dat verhuisfirma’s hun prijs op maat berekenen. Zorg er dus voor dat zij alle informatie over de situatie hebben én er rekening mee houden. Hoeveel spullen moeten er worden verhuisd? Op welke verdiepingen staan er grote voorwerpen en is er een lift? Zijn de spullen al door jou ingepakt? Moet de firma meubels demonteren of doe jij dat? En ga je zelf meehelpen?
  • Check ook zeker de verzekering die de verhuisfirma aanbiedt. Wat dekt die precies en heb je ze echt nodig? Misschien dekt je eigen verzekeringspolis ook eventuele schade tijdens een verhuis?
  • Overloop aandachtig welke diensten inbegrepen zijn. Vergelijk hierbij gerust offertes op maat, van verschillende verhuisfirma’s. Om maar een voorbeeld te geven: de ene rekent per vierkante meter, de andere met een uurtarief.
  • Houd er ook rekening mee dat de kosten variëren naargelang de tijd van het jaar. Tijdens de zomermaanden ligt de prijs van een verhuisfirma doorgaans een stuk hoger, omdat er simpelweg meer vraag naar is.

De prijs van een verhuisfirma hangt dus sterk af van de situatie. In het ene geval moet je 500 euro neertellen, terwijl het bij een andere firma al oploopt tot 2.000 euro. Vergelijken en goed berekenen is dus veel belangrijker om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt.


Waar moet je verder nog aan denken?

Naast de kosten van een verhuis is er natuurlijk ook nog de hele administratieve rompslomp. En aangezien je niet elke dag van woning verandert, vergeet je al snel iemand op de hoogte te brengen. Daarom zetten we in een ander blogartikel alles voor je op een rijtje.

Wil je er zeker van zijn dat je niets vergeten bent, als het over je verhuis gaat? Dan hebben we nog iets extra voor je: een complete checklist, van 3 maanden voor je verhuis tot de grote dag zelf. Plus: een reeks handige tips en tricks.

Ontdek onze handige verhuischecklist

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie